Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

MARIA MAGDALENA (1e EEUW)

22 jul

Over een vrouw van lichte zeden te verhalen in een fraaie drie-acter. Het eerste bedrijf: Jezus ligt aan tafel samen met zijn volgelingen voor een maaltijd. Maria komt op, gaat bedeesd en bewust van haar zonden op Jezus af. Haar gang stokt, bevreesd afgewezen te worden zoekt Maria naar een list en kruipt uit zelfvernedering naar de bestofde voeten van Jezus, huilt een partij en maakt zijn voeten met haar lokken schoon. Vervolgens begint Maria de voeten van Jezus te kussen en in te smeren met mirrebalsem. Sprakeloos wordt het schouwspel gadegeslagen, tot Jezus zegt: "Ziet gij deze vrouw? Haar zonden worden vergeven omdat zij veel heeft liefgehad". Daarna is ook Maria in de buurt van Jezus en neemt roddel en achterklap voor lief.
Tweede bedrijf: Omstreeks Pasen. Ook tijdens de kruisiging van Jezus staat Maria aan zijn zijde. Op paasmorgen ontvangt ook Maria het bericht van een engel dat Jezus uit de doden is opgestaan. Ze gaat op zoek het graf, maar is onvindbaar. Daarop gaat Maria naar de tuinman om te vragen wie zijn graf heeft leeggehaald. Als de tuinman zich omdraaid: "Als u het lichaam heeft weggehaald, zeg mij dan waar u het neer heeft gelegd". De tuinman draait zich om zegt haar naam. Verbaast herkent Maria zijn gezicht en roep: "Meester". Jezus spreekt vervolgens tot Maria: "Raak mij niet aan, want ik ben nog niet tot mijn vader opgestegen, maar ga tot mijn broeders ...". Zo hoort Maria als eerste van de komende Hemelvaart.
Derde bedrijf. Nog een klein slotrolletje, al is haar optreden in de Bijbel afgelopen. De overlevering zegt dat Maria met enkele andere vrouwen naar Zuid Frankrijk gegaan is voor een boetevaardig leven of met apostel Johannes naar Efese is vertrokken. Ze zou haar graf zowel in Zuid Frankrijk als in Efese gevonden hebben.
Maria wordt doorgaans geheel in stijl afgebeeld. Huilende met zalfpot in een boetegewaad, waarbij haar borsten in alle vrijheid te zien zijn.