Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

VICTORIS (OVERLEDEN 417)

28 jul

De spreekwoorden van vandaag getuigen over een verering van Victor. Innocentius wordt hierbij verzwegen. Toch werden beiden op deze dag gezamenlijk vereerd, al is er over Victor niets te vinden. Jawel er zijn Heilige Victorissen genoeg, maar geen enkele heeft zijn naamdag vandaag. 
Een andere verklaring kan zijn dat Victor ons op een dwaalspoor zet. Omdat victor ook victorie en overwinning betekent kan er ook verbastering in het spel zijn. In dat geval wordt de victorie van Innocentius bedoeld bij zijn strijd in de wederopbouw van de pauselijke macht in Rome.

Over Innocentius is meer bekend, maar we houden het tot hoofdzaken beperkt. In weerspreuken wordt hij immers niet genoemd, al is het wel zijn naamdag. Hij was paus en overleed in 417. Innocentius vervulde zijn abt in een tijd dat Europa in grote beroering was. Het West Romeinse Rijk raakte in verval en Vandalen, Goten en Alanen vielen rollende over elkaar heen. Ketterij vierde hoogtij. Op de puinhopen van een vervallen en geplunderd Rome bouwde Innocentius een nieuw Rome en een nieuwe pauselijke heerschappij.