Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

AUGUSTINUS  (354-430)

28 aug

Alhoewel Augustinus van Hippo een eveneens Heilige moeder had, moest hij er niets van het christelijke hebben. Te plomp, weinig boeiend en oersaai. Hij zocht zijn heil in een losbandige sekte. Vrouwen had hij nodig om zijn geest te verruimen. Geboren in Noord Afrika zo trok hij naar de Italiaanse steden Milaan er Rome om daar les te geven in wijsbegeerte en retorica. Het ging allemaal te voorspoedig, zijn buitenechtelijk zoontje deed ook al aan filosofie.
 En was dit nu alles? Waren lagen de grenzen? Was geleerdheid nu alles, maar wat lag daar achter: leegte!? Op een gegeven moment was hij bij een lezing van bisschop Ambrosius, maar meer voor het fraaie Latijn dan om de inhoud. Hij kreeg er het Nieuwe Testament in zijn handen, maar had geen behoefte om er in lezen, ook was hij ervoor beschaamd. Tot een kinderstem riep: "neem en lees!" En Agustinus begon te lezen. Prompt verloor hij het geloof in zijn geleerdheid. Dit was het helemaal! Wat zal zijn moeder St. Monica wel niet gedacht hebben toen haar zoon zich op zijn 32e nog liet dopen. Ze heeft het in elk geval nog meegemaakt.
 In de stad Hippo liet hij zich door christenen tot priester wijden en werd later zelfs bisschop. Augustines schreef veel over de kerkelijke filosofie, geloof, hoop en liefde. Hij gaf abstracte denkbeelden concrete religieuze lading en bedacht een formulering voor de leer van de universele kerk. Nog staat Augustines in de katholieke, maar ook een reformatorische stroming, in hoog aanzien.
 Toen Rome in verval raakte door invallen van Vandelen waren zijn geschriften al wijd verbreid en nog steeds wordt zijn binnen en buiten de kerk veel gelezen.
 Augustinus is patroon van de brouwers. Dit komt vanwege zijn volledige omslag van uitbundige levensgenieter naar vrome bisschop. In de brouwerij vindt ook een volledige omslag plaats van basisproducten naar bier.