Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

STERRENHEMEL

DE ZON

Kijk nooit met uw verrekijker of telescoop rechtstreeks naar de zon. Blijvende blindheid of ander hinderlijk oogletsel zijn het gevolg.

Met speciale voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om ook de zon met de verrekijker waar te nemen en op jacht te gaan naar zonnevlekken. Voordat de zon waargenomen kan worden moet het objectief (voorzijde, dus grote lens) van kijker afgeschermd worden met solar screen, dit is een goedkoop filterfolie en de leverancier van uw verrekijker/telescoop moet het kunnen leveren. Gebruik altijd twee lagen, een kwartslag gedraaid boven elkaar. Zorg dat er geen licht langs de randen naar binnen komt en controleer ook of er geen gaatjes in het filtermateriaal zit. Ean andere optie is om bij de bouwmarkt lasglas nummer 13 of 14 te halen en dit voor het objectief te plaatsen. Neem geen genoegen met waarden hoger nummer dan 13, deze laten teveel UV-straling door. Om dezelfde redenen zijn CD of DVD schijfjes ongeschikt. Zij lijken het licht wel te temperen, maar bieden geen bescherming tegen de UV-straling. En juist deze straling beschadigt uw ogen.
Nogmaals, let erop dat u altijd de filters vóór het objectief plaatst. Draagt u een eclipsbrilletje, of als u de oculairen (achterzijde, de kleine lens waar u doorheen kijkt) afplakt met filters, kan dat tot gevolg hebben dat u de verrekijker, spottingscope of telescoop onherstelbaar beschadigd door warmte ontwikkeling in het lenzensysteem en brandpunt van uw instrument. De lenzen zijn vaak meervoudig en op elkaar gelijmd. Door hitte smelt de lijm en vallen de samengestelde lenzen uit elkaar, of gaat de lijm koken en ontstaan er luchtbellen tussen de samengestelde lenzen. In beide gevallen wordt uw kostbare instrument waardeloos.


Deze animatie laat de rotatie van zon zien,
die wordt verraden door de zonnevlekken.

Zonnevlekken zijn het resultaat van storingen in het magnetisch veld de zon en vertonen zich als kleine donkere vlekjes op de zon. Heeft u een fraaie groep zonnevlekken ontdekt, houdt deze dan eens een paar dagen in gaten. U zult merken dat de zonnevlekken langzaam van oost naar west bewegen. Wees vooral bedacht op kleine stippen, want de meeste zonnevlekken vertonen zich slechts als kleine potloodpuntjes op de zonneschijf. De zonnevlekken houden zich vooral op in twee banden juist het noorden en zuiden van de evenaar op de zon.
En wanneer u de zon gedurende een reeks van jaren in de gaten houdt, dan zult u ook merken dat de hoeveelheid vlekken varieert. Dat heeft te maken met de zonnevlekken cyclus die een gemiddelde duur van 11 jaar kent. Dus als er weinig zonnevlekken zijn (het minimum) dan er is na ongeveer 5,5 jaar een maximum, veel vlekken dus, daarna duurt het weer 5,5 jaar tot hetvolgende minimum, enz.