Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

AGATHA (CA 250)

05 feb

Agatha woonde op Sicilië nabij de Etna in Catania. Als christelijk van leer wees zij de aanzoeken van de landvoogd af en belandde in een cel. Een standaard verhaal van dertien in een dozijn zoals we vaker tegenkomen. Dat Agatha niet in het grote anomie heiligenboek terecht gekomen is, komt waarschijnlijk eerder door de vele folteringen die zij heeft moeten doorstaan. 
In het eerste bedrijf werd ze in een bordeel geplaatst, maar haar blikken maakten dat niemand haar wilde nemen. Met de tweede acte werden de borsten van Agatha met tangen afgerukt. Dat ze niet is doodgebloed zou komen door een verschijning van Petrus die haar in haar cel genas. Het slot akkoord was tenslotte noodlottig. De landvoogd liet Agatha op een bed met gloeiende kolen en stukken glas gooien. Zo werd Agatha de beschermheilige bij brand en patronesse van de Etna. Dreigt de vulkaan tot uitbraak te komen, dan trekken de inwoners van Catania in processie naar de vulkaan om haar tot bedaren te brengen.
Ook werd Agatha aangeroepen door bakkers en klokkengieters. Dit omdat de iconen verkeerd werden uitgelegd. Als altaarstuk wordt Agatha afgebeeld met 2 bollen op een schotel, begrepen als broodjes of zelfs klokken, maar het waren haar afgerukte borsten; eet smakelijk bakkers!