Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

DOROTHAE  (CA 304)

06 feb

Diocletianus, die naam moet je maar goed onthouden. Telkens komt deze keizer terug in de folteringen die zijn martelaren ondergingen. Ook Dorothea werd zijn slachtoffer omdat ze als christen weigerde offers te brengen aan de Goden uit het Romeinse Rijk. In de kindertijd had ze er geen last van en verbleef ze urenlang in de tuinen om te er te tuinieren.
Op weg naar het schavot, waar ze zou worden onthoofd, kwam ze haar buurjongen Theophilus tegen, tranen met tuiten. Tot haar buurjongen sprak ze: "Je moet niet huilen, want waar ik heenga rijpen de vruchten en bloemen nog duizendmaal schoner als hier". Theophilus was echter niet overtuigd en zei dat hij zich pas zou bekeren als hij bloemen en vruchten uit die hemelse tuin zou ontvangen
Dorothae sprak daarop: "Heus waar, ik zal je er wat van sturen!". Op het moment van haar onthoofding kwam een mand met bloemen en vruchten uit de hemel neerdalen. Pardoes liet ook hij zich tot het christendom bekeren, wat Theophilus als martelaar moest bekopen.
Dat Dorothea  vooral aangeroepen wordt door fruittelers en bloemenkwekers zal nu wel duidelijk zijn.