Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

VITUS (CA 300)

15 jun

Alles over Vitus is legende. Al op 12 jarige leeftijd werd Vitus gedoopt. Zeer tegen de zin van zijn vader die zijn eigen zoon, de leraar en de kindermeid aangaf bij de autoriteiten. Het drietal werd gevangen gezet, maar bevrijdt door engelen. Met zijn leraar Modestus en kindermeid Crescentia vluchtte Vitus naar Rome. Maar Vitus had een bijzondere gave, hij kon zieken genezen. Daarom ontbood keizer Diocletianus om zijn zoon, die aan epilepsie leed, te laten genezen. Na een kort gebed van Vitus genas de zoon van de keizer. Maar de keizer was niet onder de indruk. De bezoekers moesten een Godenoffer brengen. Ze weigerden en werden voor de leeuwen gegooid. Maar de leeuwen toonden geen belangstelling. Daarop werden de drie in een pot kokende olie gedropt. Voor sommige legendeschrijvers eindigt hier het verhaal. Anderen voegen er nog aan toe dat het drietal opnieuw bevrijd werd door een engel en naar Lucania in Zuid Italië gebracht werden, waar ze ten ruste werden gelegd in een vredig landschap.
De devotie ontwikkelde zich in 836 te Duitsland, waar de relieken terecht kwamen. Tijdens de Dertigjarige oorlog kwamen veel van de relieken terecht in Praag. In de kathedraal te Hradzijn in Praag worden de relieken afgedekt door een 3.000 kg zwaar deksel op de graftombe. Of de ware Vitus hier in ligt zal dus voorlopig wel een raadsel blijven.
Vitus is de patroon van epilepsie patiënten, de stuiptrekkingen van deze patiënten worden ook wel sint-vitusdans genoemd. Ook dansers hebben hem als patroon. Daarnaast zijn er nog de ketelsmeden die Vitus als patroon gekozen hebben.