Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

MAURITIUS (CA 300)

22 sep

Hoe komt de Egyptische leger aanvoerder in het Franse Rhônedal terecht. Is dat niet ver van huis? Hadden ze in Frankrijk geen legers om de opstandige boeren te onderdrukken?
In elk geval gaat de legende dat Mauritius aan het begin van de veldtocht samen met zijn manschappen een offer aan de Goden moesten brengen. Christenen weigerden per definitie en de afloop is bekend, de doodstraf. Begraven aan de hoofdweg, bij wat nu Saint Maurice heet, werd dat natuurlijk snel bekend.
Opgravingen vonden maar liefst knoken van 6.000 skeletten. Zoveel martelaren waren er niet eens! En het Thebaanse legioen is nooit in Frankrijk gestationeerd geweest. Maar hier vinden we gelijk de sleutel van het probleem. Toen het christendom eenmaal erkend was, nam de vraag naar relieken zo'n geweldige vorm aan dat karrenvrachten met botten in colonnes naar het noorden gebracht werden. Soms zijn deze zomaar ergens gedumpt. En daarmee voedt het de legende, maar zijn patroon als beschermer van de infanteristen kan daarmee niet meer stuk.