Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

BARTSCH -

USUS ASTRONOMICUS PLANISPHAERII STELLATI

Titel: Usus astronomicus planisphaerii stellati
Auteur: Bartsch, Jacob
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Heiden / Straatsburg / 1624.

Usus astronomicus planisphaerii stellati (35 Mb); Via Bayerischen StaatsBibliothek (Duitsland).

BARTSCH -

PLANISPHAERIUM STELLATUM SEU VICE-GLOBUS COELESTIS IN PLANI DELINEATUS

Titel: Planisphaerium stellatum seu vice-globus coelestis in plano delineatus
Auteur: Jacob Bartsch
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Pauli Fürsten / Nuremberg / 1661.

Planisphaerium stellatum seu vice-globus coelestis in plano delineatus (90 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


Jocob Bartsch was een Duits astronoom en is rond 1600 in Lubań (PL) geboren en overleden in dezelfde plaats op 26 december 1633. Hij studeerde in Straatsburg en publiceerde daar zijn Usus astronomicus planisphaerii stellati in 1624. In een postuum gepubliceerd boek in 1661 Planisphaerium stellatum seu vice-globus coelestis in plano delineatus is ook het Usus astronomicus weer ongewijzigd opgenomen, nu met een drietal sterrenkaarten die in de uitgave van uit 1624 ontbreken. Ook is in de 1661 editie een uitgebreide sterrencatalogus opgenomen, gebasseerd op het werk van Tycho Brahe, welke in 1627 door Kepler is uitgegeven onder de titel Tabulae Rudolphinae.
Bartsch benoemd alle sterrenbeelden, maar is slordig met het geven van bronnen. In veel oudere literatuur wordt Bartsch daarom vaak geciteerd als bron voor de introductie van deze sterrenbeelden welke, door met name, Petrus Plancius en Isaak Habrecht zijn geïntroduceerd.

De eerste sterrenkaart laat de sterrenbeelden rond de noordelijke hemelpool zien en de andere de regio's rond de ecliptica met de dierenriem. Een kaart van de zuidelijke sterrenhemel ontbreekt.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1661
A B C