Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

RUELLE - NOVELLE URANOGRAPHIE

Titel: Nouvelle uranographie
Auteur: Ruelle, Alexandre
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: de la Marche / Parijs / 1786.

Nouvelle Uranographie; via BnF Gallica (Frankrijk).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


Over de auteur van de kaart Alexandre Ruelle is weinig bekend. Hij zou geboren zijn in 1756, maar onbekend is wanneer hij is overleden. Ruelle was mogelijk in zijn tijd de vierde beroeps (astronoom?) aan de sterrenwacht te Parijs. De Nouvelle uranographie is gedateerd op 1786 en vermeldt wordt dat Ruelle verbonden was aan de sterrenwacht te Parijs van de Franse Republiek. Dit roept vraagtekens op, want de Franse Revolutie welke leidde tot de Eerste Franse Republiek werd na die revolutie en het afzetten van de koning Lodewijk XVI in 1792 uitgeroepen. Anthony Auerbach veronderstelt dat de kaart een mogelijk een plagiaat is van het origineel. In elk geval schijnt Ruelle in 1795 met onbekende bestemming gevlucht te zijn.

Terwijl zijn collega Jean Nicolas Fortin in 1776 nog tweede druk verzorgde van John Flamsteed's Atlas coelestis en Pierre Méchains en Jerôme Lalande de derde druk in 1795 voor hun rekening namen in traditionele stijl (fraaie iconen van sterrenbeelden), was Ruelle's aanpakt juist heel modern. Op de kaart, met sterren tot de vierde magnitude, werden de sterrenbeelden namelijk niet door iconen voorgesteld, maar werden de voornaamste sterren behorende bij een sterrenbeeld met lijnen met elkaar verbonden. Een stijl welke we tegenwoordig ook zien. Overigens was Ruelle niet de eerste, Jacob van der Heyden ging hem al in 1625 voor op zijn globe. Maar pas laat in de 19e eeuw werd dit systeem algemeen, nadat Charles Dien een soortgelijke kaart produceerde in 1831. Daarna verdwenen de iconen geleidelijk. Aanvankelijk hebben Johann Elert Bode, Alexander Jamieson en anderen de oude vertrouwde traditie nog een lange tijd in de 19e eeuw voortgezet. Of de kaart een grote verspreiding gekend heeft is niet duidelijk.

KAARTEN

Klik op de afbeelding voor een groter formaat.