Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

ST. GALLEN - ASTRONOMICAL-COMPUSTITIC ENCYCLOPEDIA

Titel: Astronomical-computistic encyclopedia
Auteur: Anoniem
Plaats van uitgave / Jaar: Sankt Gallen / 2e helft 9e eeuw.

Astronomical-computistic encyclopedia; via e-cocides (Zwitserland).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Stiftbibliotheek van Sankt Gallen is onderdeel geweest van het grote Karolingisch Benedictijnenklooster en is rond 719/1720 gesticht. Het heeft tot 1805 als abdij gefunctioneerd. De Astronomical-computistic encyclopedia is daar in de tweede helft van de 9e eeuw geschreven en één van de oudste Europese codexen over de astronomie. De Astronomical-computistic encyclopedia is de naam die gegeven is aan deze naamloze codex en die geschreven is in Latijn. Meerdere auteurs hebben bijgedragen geleverd. De codex bestaat uit beschrijvingen, tabellen en fraaie pen getekende afbeeldingen van de sterrenbeelden. Het is een lijvig werk van 645 pagina's.

In de Astronomical-computistic encyclopedia worden de sterrenbeelden afgebeeld zoals geprojecteerd op een globe. De sterrenbeelden zijn daarmee horizontaal gespiegeld. De posities van de sterren in de sterrenbeelden zijn niet erg nauwkeurig ingetekend en het kost moeite om deze ook als zodanig te herkennen met de werkelijkheid. Vaak zijn deze ook naar fantansie binnen het figuur geplaatst.
De dierenriemtekens op de hemisferen verschillen op sommige plekken met de echte dierenriem. Op de bovenste hemisfeer staan van links naar rechts: Aries (Ram), Taurus (Stier), Gemini (Tweelingen), Cancer (Kreeft), Leo (Leeuw), (vrije invulling?),de Virgo (Maagd) die de Libra (Weegschaal) vasthoudt, Ophiuchus (Slangendrager) (i.p.v. Scorpius (Schorpioen)), Sagittarius (Boogschutter), Capricornus (Steenbok), Aquarius (Waterman) en Piscus (Vissen). Op de tekening van de dierenriem staan de sterrenbeelden wel op hun juiste plaats. Per saldo is de plaatsing van de Slangendrager niet onterecht, het bevindt zich ook voor een aanzienlijk deel in de dierenriem, maar waarom de auteur hier de voorkeur heeft voor de Slangendrager i.p.v. de Schorpioen is niet duidelijk.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 2e helft 9e eeuw

Hemisferen

Dierenriem, met zon en maan in het midden

Grote Beer
     

Kleine Beer

Draak

Hercules
     

Noorderkroon

Slangendrager met slang, daaronder de Schorpioen

Schorpioen, daaronder Boötes
     

Maagd met Weegschaal

Tweelingen

Kreeft, daaronder de Leeuw
     

Voerman

Stier

Chepheus
     

Cassiopeia

Andromeda

Pegagus
     

Ram

Driehoek

Vissen
     

Perseus

Pleiaden

Lier
     

Waterman

Zwaan, daaronder de Steenbok

Boogschutter
     

Arend

Dolfijn

Orion
     

Grote Hond, daaronder de Haas

Het schip Argo

Walvis
     

Eridanus, daaronder de Zuidervis

Altaar, afgebeeld als Scararium

Centaurus
     

Waterslang met Beker en Raaf, daaronder de Kleine Hond