Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

ZEVENSLAPERS (CA 250)

27 jul

Het volgende tafereel speelt zich af in Efese te Klein Azië: Met de komst van keizer Decius neemt de christenvervolging toe en een aantal jonge mannen besluiten om zich te verbergen in een grot nabij de stad. Om toch aan etenswaar te komen, gaat elke dag een van hen als bedelaar naar de stad voor wat etenswaar. Zo weten ze tevens hoe het eraan toegaat. Hun familieleden worden onder druk gezet en daarop gaat een patrouille soldaten naar de grot. Maar God besluit de zeven te sparen en laat hen inslapen. Als de patrouille aankomt treft deze de mannen slapend aan. Men besluit ze in te metselen.
190 Jaar later wordt de metselwand gesloopt om de stenen opnieuw te kunnen gebruiken voor de bouw. En met de doorkomst van de eerste zonnestralen ontwaken de slapers in het bijzijn van de bouwvakkers. Er ontstond een discussie over de tijd dat de zeven meenden geslapen te hebben, enkele uren, een dag. Vervolgens ging één van de zeven de stad in om voedsel te halen. Maar wat een veranderingen. Een kruis boven de stadspoort, christelijke kerken en, .... een bakker die hun zilveren munten niet wilde aanneming omdat deze in onbruik geraakt waren. Zelfs de magistraat kwam eraan te pas. De bevolking van Efese begreep dat God de zeven gespaard had opdat zij met eigen ogen konden aanschouwen dat het christendom had gezegevierd.
De moraal van dit verhaal, dat ook door de koran wordt aangehaald, ligt meer in de traditie dat achter alle Heiligen Gods almacht en trouw schuilgaat. De Zevenslapers worden aangeroepen bij slapeloosheid.