Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

FLAMSTEED - A NEW SYSTEME OF THE MATHEMATICKS

Titel: A new systeme of the mathematicks.
Auteur: Flamsteed, John en Moore, Jonas
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: A. Godbid and J. Playford / London / 1680-1681.

A new systeme of the mathematicks (344 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

Zie ook: Flamsteed 1725

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


John Flamsteed (geboren: 19 augustus 1646 (Denby, GB) - overleden: 31 december 1719 (Greenwich, GB)). Flamsteed heeft uit nieuwsgierigheid zijn astronomsiche kennis opgedaan. Als autodidact had hij voldoende kennis vergaard om als late twintiger de Cambridge Universiteit te doorlopen tot de graad van Master of Arts. In 1675 kwam Flamsteed in de commissie om een methode voor navigatie en positiebepaling op zee te vinden aan de hand van de Maan en de sterren. Hiervoor waren goede sterrencatalogi nodig. Het eindrapport aan Koning Charles II maakte melding van dit gemis, waarop de Koning overging tot het oprichten van de Greenwich sterrenwacht. Hiervan was Flamsteed de eerste astronoom met als taak de sterrencatalogus samen te stellen. De sterrenwacht opende in 1676 zijn deuren. Op de sterrenwacht zijn door Flamsteed vele sterrenposities opgemeten en andere sterrenkundige waarnemingen verricht.

De eerste sterrenkaarten van Flamsteed verschenen in 1680-1681 in het boek A new systeme of the mathematick en beslaan de volledige sterrenhemel. Op de sterrenkaarten van deze uitgave worden de door Jacob Bartsch opgevoerde nieuwe sterrenbeelden niet weergegeven. In 1725 verscheen als eerste een uitgebreide catalogus van alle waarnemingen en sterposities in 3 kloeke delen. Pas in 1729, 10 jaar na het overlijden van Flamsteed, verscheen ook zijn beroemde sterrenatlas Atlas coelestis (zie Flamsteed 1725)

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1680