Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

KLEIN - STAR ATLAS

Titel: Star atlas
Auteur: Klein, Hermann Joseph
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Society for promoting Christian knowlegde / Londen / 1888-1901.

Star atlas (1888) / (34 Mb); via Internet Archive (USA).

Star atlas (1893) / (7,6 Mb); via Internet Archive (USA).

Star atlas (1901) / (8,2 Mb); via Internet Archive (USA).

De oorspronkelijke Duitse titel is Stern-Atlas für Freunde der Himmelsbeobachtung. Deze Duitse 1888 editie is ook beschikbaar via Internet Archive, maar de kwaliteit is zeer slecht; teksten doorgaans onleesbaar en ook de kaarten zijn slechts vage vlekken en strepen en daardoor niet bruikbaar.

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


Hermann Joseph Klein was geboren op 14 september 1844 te Keulen (D), alwaar hij hij ook overleed op 1 juli 1914. Klein gaf de leiding aan de Wetter- und Sternwarte der Kölnischen Zeitung.

De Star atlas is de Engelse editie van de Stern-Atlas für Freunde der Himmelsbeobachtung, welke in 1888 uitgeven is. Het is een van de laatste grote sterrenatlassen uitgegeven met 12 kaarten op folio formaat voordat de herziening van de sterrenhemel door Eugène Joseph Delporte beschreven werd en door de Internationale Astronomische Unie (IAU) in 1930 werd doorgevoerd. De indeling van sterrenbeelden volgt die van Friedrich Wilhelm August Argelander.
Op de kaarten staan de sterren tot magnitude 6,5 ingetekend voor epoch 1880. Veranderlijke sterren worden op de kaart wel aangegeven, maar dubbelsterren niet. De laatste staan wel vermeld in de catalogus bij de Star atlas. Verder worden vele sterrenhopen en nevels aangegeven uit de General Catalogue van John Frederick William Herschel uit 1864 welke zichtbaar zijn met voor die tijd middelgrote telescopen beschikbaar voor liefhebbers in de astronomie. In de editie van 1901 wordt in de catalogus van de Star atlas ook het nummer van de New General Catalogue (1888) van Henry Draper vermeld.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1893

I

II

III
     

IV

V

VI
     

VII

VIII

IX
     

X

XI

XII