Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

ARGELANDER - NEUE URANOMETRIE

Titel: Neue uranometrie
Auteur: Argelander, Friedrich Wilhelm August
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Schropp / Berlijn / 1843

Neue Uranometrie (Atlas) (2,7 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

Neue Uranometrie (Sternverzeichnis) (41,3 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Duitse astronoom Friedrich Wilhelm August Argelander (Memel (D) 22 March 1799 – 17 February 1875 (Bonn (D)) staat vooral bekend om zijn grote sterrencatalogus met positiebepalingen van meer dan 324.000 sterren. Dit werk werd gepubliceerd als de Bonner Durchmusterung tussen 1852 en 1857. Deze grote sterrencatalogus bevat alleen sterren zichtbaar vanuit Midden Europa. Een groot deel van de zuidelijke sterrenhemel ontbreekt.

Argelander hield in zijn Neue uranometrie een grote schoonmaak in de wildgroei van diverse nieuwe sterrenbeelden. In grote lijnen, op enkele uitzonderingen na, hebben voornamelijk de sterrenbeelden van Pieter de Keyser en Frederik de Houtman, Johannes Hevelius en Nicolas-Louis de Lacaille het overleefd. De rest verdween uit de atlas. De Neue uranometrie diende zo als leidraad voor de definitieve lijst van sterrenbeelden zoals die in 1922 door de Internationale Astronomische Unie (IAU) (zie Delporte) werden aanvaard.
De Neue uranometrie bestaat uit 17 kaarten met sterren tot de 6e magnitude. Uitbundige grafische voorstellingen ontbreken ook hier, net als in de Atlas des Gestirnten Himmels van Joseph Johann von Littrow uit 1839. De sterrenbeelden worden weergegeven in simpele omlijningen.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Kaarten

I

II

III
     

IV

V

VI
     

VII

VIII

IX
     

X

XI

XII
     

XII
XIV XV
     

XVI
XVII