Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

VALK - URANOGRAPHIA

Titel: Uranogrpahia
Auteur: Valk of Valck, Gerrard
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Valk / Amsterdam / 1700.

Uranographia (1700); (Draaibare digitale globe); via Virtual Globe Museum (Hongarije)

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Blaeu dynastie was al ten einde toen Gerrard Valk (Amsterdam 30 september 1652 - Amsterdam 21 oktober 1726) in 1684 een octrooi van de Staten van Noord Holland kreeg om kaarten en globes te produceren. Daarvoor werd de Duitser Petrus Schenk in hetzelfde jaar in dienst genomen.
In 1700 kwam de hemelglobe Uranogrphia tot stand op basis van de waarnemingen van Johannes Hevelius, aangevuld met ontdekkingen van de Leidse lector Lotharius Zumbach, tesamen met de door Hevelius geïntroduceerde nieuwe sterrenbeelden. Deze was de eerste Nederlandse herziene globe van de sterrenhemel en geldig voor epoch 1700. De meeste globes uit de 17e eeuw waren nog gebasseerd op het dan al verouderde werk van Tycho Brahe van rond 1600, voor het laatst bijgewerkt omstreeks 1630. Het sterrenbeeld Robur Carolinum (Charles's Eik) van Edmund Halley wordt wel opgenomen, maar het oudere sterrenbeeld Rhombus (Ruit) van Isaak Habrecht niet.
Restanten van deze globe werden in 1750 opnieuw uitgegeven, maar waren feitelijk alweer verouderd doordat inmiddels het werk van John Flamsteed in 1725 uitgekomen was met veel nauwkeuriger positiebepalingen van de sterren.
In 1708 werd door Valk ook een tweede druk van de Harmonia Macrocosmica van Andreas Cellarius uitgegeven.

GLOBE

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Globe van 1700
 
Noordpool
 

Lentepunt

Zomerpunt

Herfstpunt

Winterpunt
 
Zuidpool