Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

LUCIA (OVERLEDEN 304)

13 dec

Martelares uit de vierde eeuw op Sicilië. Lucia zou in Catania de Heilige Agatha (5 februari) hebben aangeroepen om genezing voor zieke haar moeder af te smeken. Als tegenprestatie werd haar door Agatha's verschijning medegedeeld dat zij als bloedgetuige spoedig zou komen te overlijden. Gesterkt door deze boodschap besloot Lucia alleen nog voor God te leven en haar verloving op te zeggen. De wraak van haar ex verloofde: Hij gaf haar aan als christen. Hierop volgde marteling: Men wilde haar in een bordeel plaatsen, maar 4 ossen kregen haar niet van haar plek en op de brandstapel doofden de vlammen. Eerst nadat de beul een dolk door haar hals sneed overleed zij.
Lucia wordt aangeroepen door blinden en slechtzienden, omdat een van haar attributen een schaaltje met twee ogen zijn. Hiervoor zijn twee verklaringen: Haar ogen werden door de beul uitgerukt, of zij haalde haar eigen ogen uit en liet deze ter afschrikking bezorgen bij haar ex-verloofde, die haar om haar ogen bewonderde. 
Voorst wordt in Zweden op haar feestdag de zonnewende gevierd. Tijdens deze midwinterrituelen lopen jonge vrouwen, vroeger ook dienstboden, met kaarsen getooid om ieder eraan te herinneren dat het licht weldra terug zal keren. Het lijkt wat voorbarig, maar voor de Gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 viel de zonnewende inderdaad rond/op 13 december.