Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

POEY - NOUVE CLASSIFICATION DES NUAGES

Titel: Nouvelle classification des nuages
Auteur: Poey, André
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Challamel Ainé / Parijs / 1873

Nouvelle classification des nuages; via BnF Gallica (Frankrijk).

Titel: Comment on observe les nuages pour prévoir le temps
Auteur: Poey, André
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Gauthier Villars / Parijs / 1879

Comment on observe les nuages pour prévoir le temps; via BnF Gallica (Frankrijk).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


Meteoroloog Andrés Poey Aguirre werd te Havana (Cu) op 15 november 1825 geboren en overleed te Parijs (F) op 4 januari 1919. Poey verhuisde al in 1826 naar Parijs waar hij de basisschool doorliep, maar keerde terug naar Havanna voor verdere studie. Hij probeerde te Cuba in het midden van de 19e eeuw een netwerk van weerstations op te zetten, maar wegens gebrek aan officiële ondersteuning kwam dit niet van de grond. Wel kwam er onder zijn initiatief in 1856 een meteorologisch instituut tot stand op Cuba. Poey hield zich bezig met orkaanstudies in de Caribisch gebied en met het bestuderen van wolken. Hij was verder o.m. verbonden aan het Smithsonian Institute te Washington. Daarnaast heeft Poey zich bezig gehouden met geografie, lokale oudheden en de natuur.

De neerslag van wolkenstudies staan op onze site in een tweetal publicaties vermeld. De eerste Nouvelle classification des nuages verscheen in 1872 in de Annales Hydrographique en een jaar later als zelfstandig uitgave. De Comment on observe les nuages pour prévoir le temps van 1879 kan gezien worden als derde editie.
Poey onderscheidde een aantal nieuwe wolkenvormen, waaronder de Globo; uitzakkingen die we tegenwoordig mammatus noemen; en de Fracto-Stratus of Fracto-Cumulus, welke tegenwoordig Fractus worden genoemd, de laatste onder de naam Pallio-Cumulus. Ook de Radiatus is door Poey voor het eerst benoemd, als Fractus soort. Met de door Poey geïntroduceerde Pallio-Cirrus wordt de tegenwoordige Altostratus bedoeld, welke door Émilien Jean Renou in zijn Instructions Météorologique van 1855 al reeds werd benoemd.

WOLKENPLATEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.
Voor beschrijving van de benoemde nummers op de platen zie o.a. editie 1873 pag 60-67

Editie 1879


I


II

III
     

IV

V

VI
     

VII

VIII

IX
     

X

XI

XII
     

XIII

XIV-XV

XVI
     

XVII

A

B