Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEEKEND WEERBERICHT VAN DONDERDAG 11 JAN 2018

U kunt zich ook abonneren op deze weerberichten. Stuur een e-mail met uw verzoek naar Meteo Maarssen en u krijgt vanaf dat moment automatisch alle weerberichten van Meteo Maarssen toegestuurd. Klik <hier> voor uw gratis abonnement. Voor abonnementen geldt dat Meteo Maarssen uw privacy in acht houdt en verstrekt geen adressen aan derden voor commerciële doeleinden. Ook ontvangt u geen onnodige reclame of spam van/via Meteo Maarssen.

Meteo Maarssen en/of zijn vertegenwoordigers zijn niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook ontstaan door gebruik van deze verwachting. Ongeoorloofd gebruik van dit weerbericht, zoals verspreiding in alle vormen van media, is zonder toestemming niet toegestaan.

OVERZICHT

Vrijdag Zaterdag Zondag
nacht dag nacht dag nacht dag
2°/4°C 5/7°C -2°/0°C

5°/7°C

-3°/-1°C 2°/4°C

SAMENVATTING

Vrijdag grote kans op mist, daarna meer zon en tijdelijk wat lagere temperaturen met kans op lichte vorst in de nacht en ochtend bij een zwakke naar oostelijke richtingen ruimende wind.

VOORUITZICHTEN TOT EN MET AANKOMENDE WOENSDAG

Op de nadering van een stormdepressie toenemende naar zuidwest draaiende wind en grote kans op regen bij stijgende temperaturen. Met name op woensdag kans op stormachtig weer en ook daarna aanhoudende neerslagkansen.

UITGEBREID WEERBERICHT

De lange termijn verwachtingen van de grote Europese modellen laten zien dat het tot een maand vooruit zacht blijft met een temperatuur welke 1 tot 3°C boven normaal gaat uitkomen. Wat het winterweer betreft zullen we het met enkele spelden prikken moeten doen, zoals ook het komende weekend het geval gaat zijn. Boven Europees Rusland komt een groot hoge druk gebied tot ontwikkeling hetwelk tijdelijk zijn invloed naar onze omgeving gaat uitbreiden. Onder invloed van het hoog draait vrijdag de zwakke wind naar het oosten en voert aanvankelijk vochtige lucht aan die zover afgekoeld is dat de gehele dag mistig lijkt te gaan verlopen. Is dat het geval dan blijven ook de temperaturen wat achter. Misschien dat het lokaal ook tot wat motregen komt, maar de hoeveelheden zijn gering. Geleidelijk wordt de aangevoerde lucht droger en klaart het op. Op zaterdag en zondag laat de zon zich dan ook overtuigend zien. De middag temperaturen dalen daarbij van 6°C op vrijdag en zaterdag naar 3°C op zondag. In de nacht en ochtend liggen de temperaturen dichtbij of net iets onder het vriespunt.

Na het weekend wordt het steeds omstuimiger met toenemende regenkansen en vooral ook meer wind, met name op woensdag. Ook wordt het weer zachter en daarmee verdwijnt ook de vorst in de nacht.

UV-INDEX

De UV-index geeft de zonkracht in UV-straling aan. De zonkracht is sterker naarmate deze hoger aan de hemel staat, zoals in de zomer, maar geldt voor alle jaargetijden! De UV-index is een maat die aangeeft hoelang u kunt zonnen, of in de volle zon kunt verblijven voordat u verbrand of beter een zonnebril kunt dragen. Vooral bij hogere UV-waarden is het ook raadzaam om een zonnebril te gebruiken. Zo kunt u op hogere leeftijd voorkomen dat u staar ontwikkelt. Schade door UV-straling aan uw ogen bouwt zich gedurende uw leven op en wordt niet hersteld.
De index geldt voor een normale huid. Heeft u een gevoelige huid, houdt daar dan rekening mee. Waarschuwingen worden uitgegeven voor zonkracht 5 en hoger bij flinke opklaringen.

LET OP BIJ HOGE ZONKRACHT!
OVERMATIG ZONNEN KAN VROEGE VEROUDERING VAN DE HUID EN HUIDKANKER VEROORZAKEN EN
HET NIET DRAGEN VAN EEN ZONNEBRIL KAN LEIDEN TOT STAAR OP HOGERE LEEFTIJD.

Zonkracht Omschrijving Roodverkleuring huid na x minuten Huid verbrand
≤2 vrijwel geen 100 - 50  
3 zwak 35 - 30
4 zwak 30 - 25
5 matig 25 - 20 let op
6 matig 20 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
≥9 zeer sterk <10 zeer snel

Vrijdag: geen waarschuwing.
Zaterdag: geen waarschuwing.
Zondag: geen waarschuwing.
Actuele zonkracht te Bilthoven

METEOGRAM

De verwachting wordt opgesteld met het WXsim model. De output (meteogram) laat voor de komende dagen de grafische verwachting zien.

Bovenste deel
Datum (wit), minimum temperatuur (blauw), maximum temperatuur (rood).
temperature: Dagelijkse curve van de temperatuur; geel  
dew point: Dagelijkse curve van het dauwpunt; paars.
25 mps: Windrichting en kracht worden met balletjes en stokjes weergegeven in m/s; rood
Vorstgrens, aangegeven in meters boven zeeniveau; blauw.
rain: Regenkans. (groene lijnen in de gele curve).

Verder is de hoeveelheid zonnestraling aangegeven in Wh/m2 en het aantal mm neerslag.

Onderste deel
sun alt: Dagelijkse gang van de zon; geel
% cld cover: Gemiddelde bewolkingsgraad aan de hemel; paars
sea lvl press: Luchtdruk op zeeniveau; blauw
zonkracht: blauw-groen
sneeuwhoogte: rood


 

WEERKAARTEN EN SATELLIETFOTO'S

Analyses en weerkaarten hebben betrekking op de situatie van donderdag 00:00 UT. Fronten: warmtefront; koudefront; occlusie; stationair front; trog in zwart. De weerkaarten worden geplot op satellietfoto's van Meteosat 8 en van valse kleuren voorzien om de koude wolkentoppen aan te geven.

Onderstaand de temperatuurlijn welke gebruikt wordt voor de infrarood satellietfoto's.

Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met weerkaart;
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 850 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 1,5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 500 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 300 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 10 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 100 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 15 km.
Waterdamp kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Visueel kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Actuele Meteosatfoto's van Meteo Maarssen (met archief van 7 dagen)
Sneeuwdek en zee-ijskaart in West Europa en Atlantische Oceaan.
Toelichting weerkaarten.
   
 

VERWACHTINGSKAARTEN

 

Bijgaande kaarten zijn geldig voor 12 UTC op de aangegeven dag. De kaarten bestaan uit een samengestelde compositie van de wolken- en neerslagkaarten van de Duitse Wetterzentrale; gebaseerd op de GFS-run van 00Z afgelopen donderdagnacht. Grijstinten op de kaarten stellen de wolken voor. Daarbij geldt: des te lichter de tint des te meer wolken er zijn. Zwart is nagenoeg wolkenloos. Neerslag die uit de wolken valt is gekleurd aangegeven van licht groen via blauw naar paars. Licht groen is weinig neerslag en paars is veel neerslag. De neerslag wordt weergegeven als de totale som van de voorafgaande 6 uur. De animatie laat met stappen van 6 uur het weerverloop zien tot zondagavond 24 hr.EXTREMEN DE BILT

 
Voor elke dag van het jaar zijn records te melden. De belangrijkste dagrecords (extremen) over het tijdvak 1901-2005 voor het komende weekend staan hiernaast. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI. Door wisseling in de opstelling van sommige instrumenten zijn niet alle waarden op dezelfde wijze gemeten en vooral de windmetingen zijn daardoor niet homogeen.

OPKOMST ZON EN MAAN

Zon en maan (op zaterdag)

  OP ONDER

Zon

08:43 hr

16:54 hr

Maan

05:24 hr

14:25 hr

Maanstand

94% krimpend.
17/01 - 03:17 hr NM

Tijden in MET;
tenzij anders aangegeven.

Zon, maan en planeten in 2018

WEERSPREUKEN DEZE MAAND

SEIZOENSVERWACHTING

Hieronder volgen twee kaarten van de Britse weerdienst met een verwachting voor de afwijking van de temperatuur en de neerslag voor de komende drie maanden. Beiden geven aan de hoe groot de kans is dat de temperatuur of de neerslagsom boven normaal is. Door de kansen om te draaien is ook bekend hoe groot de kans is dat beide parameters beneden normaal uitkomen. Dus 80% kans op boven normale temperaturen is 20% kans op beneden normale temperaturen. Is de kans op een natte periode 40%, dan is de kans op een droge periode .....%

Het gaat hierbij om de gemiddelde verwachte afwijking. Warmere en koudere dagen wisselen elkaar af, evenals drogere en nattere perioden. Ook zegt het niks over de effectieve afwijkingen. Zo kan het bijvoorbeeld 0,5°C te warm worden, maar ook ook evengoed 2°C. Bovendien zijn het verwachtingen welke geheel anders kunnen uitpakken. Een te warme prognoze kan evengoed uitmonden in een werkelijk te koud weertype. Dat is de grilligheid van ons klimaat.